İnsan için Bambu

İnsan için Bambu

Sürdürülebilir ürünler üretme arayışında güvenilirliği açısından en çok kullanılan materyallerden biri ve hatta en sık kullanılanı; buğdaygiller familyasından olan bambu bitkisi. 

Bambu, genel bilginin aksine tek tip değil. Aslında onun ağaç gibi büyüyen, tahtalaşan bir kabuğa sahip olan ve 40 metre uzunluğa, 80 cm. çapa kadar büyüyen bitkilerden, ot gibi büyüyenine, tahtalaşmayan ve boyları 1 metreyi geçmeyen otsu bitkilere kadar çok değişik çeşitleri var. Ana vatanının Uzak Doğu ülkeleri olduğu biliniyor ama net hangi ülkeden çıktığı hala kestirilemiyor.

3-4 yıl gibi kısa bir gelişme döneminde olgunluğa erişen, dünyanın en hızlı büyüyen bitkisi olan ve çok çeşitli üretimlerde kullanılabilen bambudan çok değişik ürünler üretilebiliyor. Tepsi, tabak, kase, çay tabağı, kesme tahtası, şekerlik, peçetelik, vazo gibi çeşitli mutfak eşyaları ve aksesuarların yanında kağıt, mobilya, yapı, gıda, kimya endüstrisi gibi sektörlerde de kullanılabiliyor. Yani aslında, uygun olan çeşitlerin gövdesi, ahşabın kullanılabildiği tüm alanlarda bir alternatif olabiliyor. 

Bu kadar çok alanda tercih edilmesinin sebeplerinin başında, içeriğindeki ‘bambu kun’ denilen madde sayesinde antibakteriyel özelliğe sahip olması. Örneğin bambu, iç giyimde kullanıldığında ciltte bakterilerin üremesine ve alerji oluşmasına engel oluyor. Sadece bambu ipliği kullanılarak çeşitli giyim eşyaları üretilebildiği gibi pamuk ipliği ve çeşitli sentetik ipliklerle de değişik oranlarda karıştırılarak kullanılması mümkün. Karışım ipliklerle üretim yapılmak istendiğinde; karışımda bambu lifinin yer alması, ürünün antibakteriyel özelliğini olumlu yönde etkiliyor. 

Aslında oyüzyılladır insanlığa hizmet ediyor.Ancak bambu ipliği ve diğer iplikler ve bunlardan üretilen mamullerin ekonomik yönü kıyaslandığında durum farklı bir hal alıyor: Bitkinin lifinin muadillerine göre yüksek olan fiyatı nedeniyle bambu ürünler piyasada ve kullanımda daha detaycı kullanıcıların markajına giriyor. 

Ve çevreci ama kıymeti belki hala daha tam olarak anlaşılmayan bambuyu yüceltmek için bir özelliğini daha paylaşalım istiyoruz: Bambu bitkisi selüloz oranının yüksek olması nedeni ile kağıt yapımında da kullanılmaktadır. Günümüzde kağıt kullanım ve israfının ne derece yüksek olduğu ve bu nedenle ormanlarımızın ne kadar büyük bir tehlike altında olduğu düşünüldüğünde, kahramanımızın önemi bir kez daha vurgulanmış oluyor. Çünkü okumak dünyayı bile değiştirebilir… 

Paylaş