2019 Sanat Ajandası

2019 Sanat Ajandası

Yıla sanatla hızlı bir giriş yapalım istedik. Tüm dünyada 2019’un en görülesi sanat eserlerini sergileyen etkinlikler burada!

Universal Everything: Akışkan Bedenler, Borusan Contemporary 15 Eylül 2018 – 17 Şubat 2019

Borusan’ın sanat binası Perili Köşk‘ün şahane mimarisi bu defa, adını Cemal Süreya’nın şiirinden alan “Üvercinka” adlı koleksiyon sergisine ev sahipliği yapıyor. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu‘ndaki bu yeni seçkinin sahibi, dijital sanat ve tasarım kolektifi Universal Everything. Sergide kolektifin insan biçimine duyduğu ilgi, bireyin karakteristik özellikleri ve daha büyük bir yapı olan kolektifin parçası olarak davranışları üzerinden inceleniyor. Rus Avangardı.

Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek, Sakıp Sabancı Müzesi 18 Ekim 2018 – 1 Nisan 2019

20. yüzyılda dünya sanatını şekillendirmiş bir hareket ve  sanat tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Rus Avangardı akımı, Sakıp Sabancı Müzesi’nde. Akıma ve Kandinsky, Kliun, Klucis, Malevich, Popova ve Rodchenko gibi çok önemli temsilcilerine odaklanan sergide Avrupa’nın önde gelen özel koleksiyonlarından 513 eser sergileniyor. Sanat tarihinin en heyecan verici dönemlerinden biri olan Rus Avangardı akımını sanatçı, okullar, resim, tasarım, edebiyat, film ve tiyatro alanlarındaki zengin üretimlerle sunuyor.

Parajanov, Sarkis ile, Pera Müzesi 13 Aralık 2018 – 17 Mart 2019 

Sinemayla yakından ilgili olanlar, Gürcü yönetmen Sergey Parajanov adını da mutlaka duymuşlardır. Sovyet döneminde, bugün Gürcistan ve Ermenistan sınırlarında kalan coğrafyada birçok filme imza atmış önemli bir yönetmenin müzikle, resimle, tiyatroyla, kostüm tasarımıyla, kısacası güzel sanatların hemen hemen tüm dallarıyla ilgili üretimlerinin görülebileceği sergide aynı zamanda Türk çağdaş sanatının önemli isimlerinden Sarkis‘in Parajanov’a olan tutkusuyla yola çıkarak ürettiği işleri de yer alıyor.

Implicit Tensions: Mapplethorpe Now, Guggenheim Museum, New York

25 Ocak 2019 – 10 Temmuz 2019 ve 24 Temmuz 2019 – 5 Ocak 2020

Efsanevi fotoğrafçı Robert Mapplethorpe, Getty Center ve LACMA’da olmak üzere Los Angeles’ta gerçekleşen iki dönem retrospektifini 2016 yılında sergilemişti. Yeni yılda ise aynı Mapplethorpe serisi New York’a geliyor. Sanatçının, 1989 yılındaki ölümünün 30. yıl dönümünde bir saygı duruşu olarak Guggenheim, bir yılı kapsayan iki dönem boyunca, sanatçının işlerine ev sahipliği yapacak.

Judy Chicago: A Reckoning, Institute of Contemporary Art, Miami

4 Aralık 2018 – 21 Nisan 2019

Eğer Judy Chicago’yu sadece akşam yemeği sahnesi (1974-79) ile tanıyorsanız kendisiyle ilgili bir daha düşünmenizi tavsiye ederiz lakin sanatçı, o tarihten bu zamana kadar, müthiş çalışmalara imza atarak, sanat tarihi boyunca kadınların ve ritüellerin temsiliyle ilgilendi. Feminist sanat öncüsünün ilk günlerinden eserleri bir araya getirecek sergi gerçek bir kariyer araştırması.

Frida Kahlo: Appearances Can Be Deceiving, Brooklyn Müzesi, New York

 8 Şubat 2019 – 12 Mayıs 2019

Frida Kahlo: Appearances Can Be Deceiving, son 10 yıl içinde Amerika’ da gerçekleşen en büyük Kahlo sergisi. Brooklyn Müzesi, sanatçının kimliğini nasıl tasarladığı üzerinde duruyor ve sergide kıyafetleri, kişisel eşyaları, çağdaş film ve propaganda örnekleri ile müzenin Mesoamerican işletmelerinin eserlerine yer veriyor.

 Alex Katz, Museum Brandhorst, Münih 6 Aralık 2018 – 22 Nisan 2019 

New York sanat dünyasından stilize portrelerin sahibi olan Alex Katz’ın Münich’teki sergisi, meşhur Paul Taylor portresi de dahil olmak üzere, sanatçının birçok önemli işini barındıran geniş bir koleksiyon olarak karşımıza çıkıyor. Sergide Katz’ın portreleri ve manzaralarının yanı sıra, sanatçı hakkında yeni bir belgesel de gösteriliyor.

 The Jeweled Isle: Art from Sri Lanka, Los Angeles Country Museum of Art

9 Aralık 2018 – 23 Haziran 2019

Daha önce hiçbir Amerikan müzesinin daha önce Sri Lanka sanatı üzerine araştırma yapmadığını söylesek şaşırır mısınız? LACMA, ülke tarihinin yaklaşık 2000 yılını kapsayan 250 eseri bir araya getirerek yeni bir çığır açıyor. Güney Asya ülkesinin manzarasını ve anıtlarını tasvir eden 19. yüzyıl fotoğraflarından oluşan değerli dekoratif objeler de yer alacağı sergide, Sri Lanka’daki değişimlerin ve Avrupalı sömürgecilerin etkileşimlerinin yansıması görülüyor.

 Kochi-Muziris Bienali, çeşitli mekanlar, Kochi ve Kerala, Hindistan

12 Aralık 2018 – 29 Mart 2019 Hem fiziksel, hem de dijital programlamaya ev sahipliği yapacak olan bienalin küratörlüğünü Artist Yardın sanatçısı Anita Dube yapıyor. Müzakerelerin, gösterimlerin ve performansların yanı sıra mekân, Dube’in ‘bilgi laboratuvarı’ adını verdiği çevrimiçi içeriğin kamuya açık sunumlarını ‘web ile bütünleşik bir alan’ içinde tutuyor. Bienaldeki bazı önemli sanatçı ve kolektifin isimleri şöyle; Barthélémy Toguo, Guerilla Girls, Shirin Neshat ve William Kentridge.

Paylaş