Diyet Yapmadan Sağlıklı Beslenme

Diyet Yapmadan Sağlıklı Beslenme
Pazartesileri bir türlü başlayamadığınız diyet programlarından sıkılmadınız mı?  Yasakları ortadan kaldırarak, sağlıklı beslenmenin tartıdaki rakamdan daha önemli olduğunun farkına vararak, kendiniz ve vücudunuz için en doğru beslenme tercihlerini yapmak belki de kendinize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri. Sağlıklı beslenme, aslında sağlıklı besinlerden ziyade fiziksel aktivite ve zihinsel denge de gerektirir. Beslenmeyi, sporu ve kendimizi iyi hissetmeyi bir arada tutmayı unutmadan sağlıklı beslenmeyi nasıl başaracağımızı gelin beraber keşfedelim.

Beslenme Alışkanlıklarınızı Gözlemleyin
Sağlıklı beslenmeye adım atmak için yapmanız gereken ilk şey kesinlikle neler yediğinizi gözlemlemek. Diyet yapmadan ve temel gıdaları hayatınızdan çıkarmadan sağlıklı beslenmeye inanın. Ana öğünlerde ve ara öğünlerde tükettiğiniz zararlı gıdaların farkına varın,  onların yerine koyabileceğiniz besinler bulun ve en önemlisi kahvaltıyı atlamayın. Uzun vadede güzel beslenme alışkanlıkları kazanmak size kendinizi inanılmaz hissettirecek.

Su Tüketimini Arttırının
Su içmek genel sağlık açısından çok önemlidir. Amacınız her ne olursa olsun su tüketiminizi arttırın. Kahve, çay, gazlı içecekler yerine sadece su içmeye çalışın.

Sağlıklı Yağları Tercih Edin
Günlük enerjinin %25-30’unu yağlardan almamız gerekiyor. Doymuş yağlar kalp hastalığı riskini arttırırlar. Bu nedenle zeytinyağı, fındık yağı, ayçiçek yağı, soya yağı, kanola yağı gibi içinde doymamış yağ asitleri bulunan yağ türlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca yağda kızartma yönteminden kaçının. Besinleri fırında veya kendi suyunda pişirin. Böylece aşırı yağ tüketiminden kaçınabilirsiniz.

Daha Az Şeker ve Şekerli Besin Tüketin
Besinlerdeki şeker iki önemli kaynaktan sağlanır. Biri doğal olarak besinden gelir (meyve ve süt şekeri gibi), diğeri ise sonradan eklenen şekerdir. Sonradan eklenen şekerler boş enerji kaynağı olarak görülür. Fazla tüketimi şişmanlığın ve hastalıkların temel nedenlerindendir. Çay kahve gibi içecekleri şekersiz tüketmeye başlayarak ilk adımı atabilirsiniz.

Her Öğün Taze Sebze ve Meyve Tüketin
Farklı sebze ve meyveler, farklı miktarlarda ve türde vitamin ve besin öğesi içerir. Kanserden korunmada, vücudun hastalıklara karşı bağışıklığını güçlendirmede, toksik maddelerin oluşumunu önlemede olumlu birçok etkileri vardır. Değişik renk ve türdeki meyve ve sebzeleri tüketerek bütün bu olumlu etkilerinden yararlanabilirsiniz.

Glutensiz Makarna Tercih Edin
Glutene duyarlı çölyak hastaları için özel olarak üretilmiş glütensiz makarnaları siz de beslenmenize dahil edebilirsiniz. Glutensiz makarna lif alımınızı arttıracak, daha uzun süre tokluk hissi verecek ve sindiriminizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca şeker ve insülin seviyelerinizi de daha düzenli hale getirecektir.

Tam Tahıllı Besinler Tüketin
Bu besin grubu ülkemiz açısından çok önemli çünkü ekmek tüketimi Türk mutfağında oldukça fazla. Maalesef klasik ekmek sağlığımız açısından pek faydalı değil çünkü bildiğimiz ekmek hazırlanırken işlenen buğdaydan elde edilen un kullanılıyor.
Paylaş