Bilmeniz Gereken 6 Çorba Çeşidi

Bilmeniz Gereken 6 Çorba Çeşidi

Çorba, dünyanın her yerinde sevilen ve en çok tüketilen temel besinlerden biri. Ev yapımı çorbanın ise tadı bambaşka. Hatta ev yapımı çorbanın sağlığını ve lezzetini vurgulamak için 4 Şubat günü ‘Homemade Soup Day’ olarak kutlanıyor.  Macro&More editörleri de ev yapımı çorba gününe özel, bilmeniz gereken 8 çorba çeşidini derledi.

Kıvamı tutturmayı bilip malzemeleri düzgün seçerseniz, pek çok ayrı varyasyondan çorba çıkartabilirsiniz. Söz konusu çorba olduğunda tek sınırınız hayal gücünüz.

6 Temel Çorba Çeşidi

1- Düz Çorbalar

Düz çorba denildiği zaman genel olarak insanların aklına domates çorbası gibi tek malzeme ile yapılan çorbalar gelir. Aynı zamanda konsomlar ve koyu çorbalar vardır.

Et Suyuna Çorbalar

Genel olarak et suyu kullanılarak yapılan çorba çeşididir. Et suyuna çorbalarda kemik yerine et kullanılır ve ana yemek olarak yapılabilir. Az baharatlı olurlar ve özellikle baharatı düzgün ayarlandığında, içildiği zaman damakta etin tadını alırsınız. 

Et suyuna çorbaların içinde sebze de kullanılabilir. Etli sebze çorbaları söz konusu olduğunda malzemelerin hepsi et suyu içinde pişer ve çorba dokusunu buradan kazanır. Her türlü sebze malzeme olarak kullanılabilir. Farklı sebzeler bir araya gelirse bu çorba türüne minestrone denilir. Sebze çorbaları konusunda da yaratıcı olmak esastır.

Et suyuna sebze çorbaları genel olarak güzel bir yağ ile birlikte yavaş yavaş pişirilerek yapılır. Baharat olarak kurumuş yapraklar, biberler, maydonozlar ve sarımsak kullanılabilir.

Konsome Çorbalar

Çorba çeşitleri arasında en karmaşık olanlarıdır. Konsome çorbanın en önemli inceliği her zaman düzgün bir temel malzeme ile başlanması gerekliliğidir. Güzel bir konsome çorbası ancak bir araya gelen malzemelerin yavaş yavaş ısıtılmasıyla meydana gelir. Kullanılan malzemeler arasında en önemlileri domateslerin ve soğanların kalitesidir. Yumurta beyazı çorbanın kıvamını sertleştirmek için kullanılabilir. Bu malzemeler bir araya geldiğinde yumurtayla birlikte çorbaya kıvam verir.

2- Kıvamlı Çorbalar

Fransız temelli yumurta akıyla kıvamlandırılan çorbalar ve püre çorbalar olarak ikiye ayrılır.  Fransız temelli yumurta akıyla kıvamlandırılan çorbalara “veloute” denilir. Püre çorbalar ise genel olarak kıvamını içindeki malzemeden alır. Çeşitli durumlarda iki çorba da aslında epey birbirine yakındır. Püre çorbalar krema, pirinç veya patatesle de kıvamlandırılabilir.

3- Kremalı Çorbalar

Kremalı çorbalar beşamel sosu ile yapılır. Eğer yumurta ile kıvamlandırılacaksa bu yumurta beşamel sosu veya ekşi krema ile birlikte kullanılır. Çorbanın son durumu kıvamlı bir krema gibidir ve içinde bulunan sebzelerle uyum sağlar. Bu tarz çorbalarda, sebzelerin kremaya renk vereceği unutulmamalıdır.

Klasik Kremalı Çorbalar

Creme Dubarry – Ayçiçeği

Creme de Celeri – Kereviz

Creme de Tomates – Domates

Creme Solferino – Domates ve Patates

Creme Portugaise – Domates ve Pirinç

Creme Palestine – Enginar

Creme Soubise – Beyaz Soğan

Creme de poireaux – Pırasa

Klasik Veloute Çorbaları

Veloute Agnes Sorel – Tavuk, julyen doğranmış mantar, dil

Bagration – Maigre – Mantarla tatlandırılmış balık, kerevit köftesi

Püre Çorbalar

Püre çorbalar çok sağlıklı ve lezzetlidir. Vitamin ve besleyicilik açısından en yüksek değerlere sahip çorbalar püre çorbalardır. Genel olarak sebzelerle tatlandırılan bu çorbaları yaparken yavaş eklenen az miktarda su kıvamı belirler. Bu çorbalar kıvamını kendi malzemelerinden alırlar.

4- Bisque

“Bisque” adı verilen balık çorbaları pirinç ve balık kullanılarak yapılır. Modern balık çorbaları püre çorbanın kıvamından daha çok pişer ve kıvamı arttırmak için meyane kullanılır. Aynı zamanda pirincin de kıvama katkısı olur.

5- Balık Çorbaları (Chowder)

Balık çorbaları Bisque’lerden daha az kıvamlı, içinde bol kabuklu deniz canlısının kullanıldığı ve genel olarak yapımı daha kolay çorbalardır. Esasen yapımı yahniye çok benzer.

6- Soğuk Çorbalar

Kremalı çorbanın soğutulmuş versiyonu da asılında soğuk çorba sayılabilir. Soğuk çorbaları hazırlamak çok kolaydır ve genel olarak iki kategoriye ayrılırlar. Pişmiş ve pişmemiş soğuk çorbalar olarak ikiye ayrılır. 

Pişmiş Soğuk Çorbalar

Pişmiş çorbaların soğuk versiyonlarıdır. Mesela Consomme Madrilene ve Consomme Portugaise sıcak hazırlanır fakat sunumu soğuk yapılır. Soğuk çorbaların en popüleri Vichyssoise’dir. Genel olarak bu çorba patates kereviz çorbasının soğu versiyonudur. 

Pişmiş soğuk çorba servis etmenin bir kaç inceliği vardır

Eğer çorba kremalıysa, kremayı son dakika koymanız lazım, bu çorbanın raf ömrünü uzatır. Soğuk çorbaların kıvamı daha yumuşak olmalıdır. Bu kıvamı tutturmak için yoğunluğunu azaltıp çorbayı gerekirse inceltmeniz önerilir.

Çorbaları soğuk sunacaksanız, soğukluğu en üst seviyede olmalı.

Pişmemiş Soğuk Çorbalar

Bazı çorbalar hiç pişmezler. Bunun sebebi içindeki sebzelerin veya meyvelerin tazeliğini kaybetmemesi gerekliliğidir. Genel olarak bu çorbalara ekşi krema eklenebilir. Bu çorbalar ısıtılmadığından içindeki bakterileri ve enzimleri öldürmeniz imkansızdır bu sebeple raf ömrü azdır. 

Macrocenter’in en sevilen ürünlerinden ‘Renu Organik Hindistan Cevizi Sütü’ ile hazırlanan ‘Zencefilli Mercimekli Havuç Çorbası’ tarifini izlemek için linke tıklayın. 

Paylaş