Asya Mutfağının Özel Lezzetli: Soya Sosu

Asya Mutfağının Özel Lezzetli: Soya Sosu

A’dan Z’ye Soya Sosu Soya sosunun, birçok Asya mutfağında baharat veya baharat olarak kullanılan kahverengi, tuzlu bir sıvı olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki onun nasıl elde edildiğini biliyor musunuz? Özetle soya sosu soya fasulyesi, tuz, su ve bazen de kavrulmuş soya tanelerinin fermente edilmesiyle yapılıyor. Bu işlemi kahvelerden alışık olduğumuz ‘brew’ kelimesi yani ‘demleme’ de tarif ediyor.

Soya sosu demlemek için geleneksel yöntem, birden fazla adım gerektirir ve reçeteye bağlı olarak tamamlanması birkaç gün ila ay sürebilir. Soya sosu yapmak için, soya fasulyesi ilk olarak fasulyeyi yumuşatmak için pişirilir. Daha sonra fermantasyon işlemine başlamak için bakteri ve mantar kültürleri eklenir.

Eşsiz bir lezzet elde etmek için kavrulmuş buğday veya başka taneler de bu karışıma eklenebiliyor. Soya kültürü karışımı bir tuzlu suyla birleştiriliyor ve belirli bir süre için demlenmeye bırakılıyor. Bu işlem sırasında, mikroorganizmalar, soya fasulyesinde doğal olarak bulunan proteinleri ve şekerleri, soya sosunun kompleks lezzetini ve rengini yaratan çok sayıda bileşiğe parçalıyor. Fermantasyon işleminden sonra, koyu kahverengi, lezzetli sıvıyı çıkarmak için karışım presleniyor. Çıkarılan sıvı paketlenmeden ve soya sosu olarak satılmadan önce, pastörize edilip, partikülleri ve diğer döküntüleri azaltmak için süzülüyor. Elbette son dönemdeki gıda üretimi gelişmeleri, soya sosu üretimini daha hızlı yöntemlerle çözebiliyor. Böylece daha uzun raf ömrüne sahip daha tutarlı bir ürün üretilebiliyor. Buraya kadar her şey harika, peki soya sosunuzu nasıl ve ne kadar süre saklamalısınız?

Üzerindeki tarihe bakmanız yeterli deyip konuyu kapatabiliriz tabii ama bu bize yakışmaz! Açılmamış soya sosu rafa dayanıklıdır ve serin ve karanlık bir yerde saklanabilir. Açıldıktan sonra, optimum lezzet için soya sosu buzdolabında tutulmalıdır. Şimdi buzdolabınızı açın ve içine şöyle bir göz atın… Kikkoman Az Tuzlu Soya Sosu yerli yerinde mi? Son birkaç damlaya öyle acıklı acıklı bakmayın! İstikamet tabii ki Macrocenter!

Paylaş